عناوین مقاله
Toggleتفاوت الکتروموتور تک فاز، دو فاز و سه فاز | همه آنچه باید بدانید
الکتروموتورها به ما اجازه می دهند انرژی مکانیکی را به ساده ترین و کارآمدترین روش بدست آوریم. بسته به تعداد فازهای تامین، می توان الکتروموتورهای تک فاز، دو فاز و سه فاز را که بر اساس قوانین فیزیک فارادی و سیم پیچی و خازن پیاده کرد. انتخاب الکتروموتور صحیح (بر اساس فاز الکتروموتور) به شناخت شما بستگی دارد.
اگر درگیر پروژه ای هستید و نمی دانید از چه نوع الکتروموتوری باید استفاده کنید، این پست برای شما جالب خواهد بود! در آن، ما در مورد هر الکتروموتور و تفاوت آنها به شما می گوییم. با ما همراه باشید!
الکتروموتور تک فاز چیست؟
الکتروموتور تک فاز یک ماشین دوار با نیروی الکتریکی است که می تواند انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل کند.
با استفاده از منبع تغذیه تک فاز کار می کند. آنها شامل دو نوع سیم کشی هستند: گرم و خنثی. توان آنها می تواند به 3 کیلووات برسد و ولتاژهای تغذیه به صورت هماهنگ متفاوت است.
آنها فقط یک ولتاژ متناوب دارند. مدار با دو سیم کار می کند و جریانی که از آنها عبور میکند همیشه یکسان است.
در بیشتر موارد اینها الکتروموتورهای کوچک با گشتاور محدود هستند. با این حال، موتورهای تک فاز با قدرت حداکثر 10 اسب بخار وجود دارند که می توانند با اتصالات تا 440 ولت کار کنند. آنها یک میدان مغناطیسی دوار ایجاد نمی کنند؛ فقط می توانند یک میدان جایگزین ایجاد کنند، به این معنی که برای راه اندازی به خازن نیاز دارند. تعمیر و نگهداری الکتروموتور های تک فاز آسان است و همچنین مقرون به صرفه هستند.
این نوع الکتروموتور عمدتاً در منازل، ادارات، فروشگاه ها و شرکت های کوچک غیر صنعتی مورد استفاده قرار می گیرد. رایج ترین کاربردهای آنها شامل لوازم خانگی، تهویه مطبوع خانگی و تجاری و سایر وسایل مانند دریل و سیستم های باز و بسته شدن درب پارکینگ ها است.
الکتروموتور دو فاز چیست؟
الکتروموتور دو فاز سیستمی است که دارای دو ولتاژ با فاصله 90 درجه است که امروزه دیگر مورد استفاده قرار نمی گیرد. دینام از دو سیم پیچ تشکیل شده است که در فاصله 90 درجه از یکدیگر قرار گرفته اند.
آنها به 2 سیم برق و یک سیم زمین نیاز دارند که در دو فاز کار می کنند. یکی جریان را تا 240 ولت برای حرکت افزایش می دهد و دیگری سیالیت جریان را برای استفاده از موتور حفظ می کند.
الکتروموتور سه فاز چیست؟
الکتروموتور سه فاز یک ماشین الکتریکی است که نیروی الکتریکی را با استفاده از فعل و انفعالات الکترومغناطیسی به انرژی مکانیکی تبدیل می کند. برخی از موتورهای الکتریکی برگشت پذیر هستند ( آنها می توانند انرژی مکانیکی را به نیروی الکتریکی تبدیل کنند ) که به عنوان ژنراتور عمل میکند.
آنها با استفاده از منبع برق سه فاز کار می کنند و توسط سه جریان متناوب با فرکانس یکسان هدایت می شوند که در لحظات متناوب به اوج خود می رسند. الکتروموتور سه فاز میتوانند تا 300 کیلووات قدرت و سرعتی بین 900 تا 3600 دور در دقیقه داشته باشند. سه خط رسانا برای انتقال استفاده میشود، اما استفاده نهایی نیاز به کابل های 4 سیم دارد که مطابق با 3 فاز به علاوه خنثی است.
بخوانید درباره روش کار الکتروموتور سه فاز و ویژگی های آن. الکتروموتور سه فاز چیست؟
تفاوت الکتروموتور تک فاز و الکتروموتور سه فاز
ابتدا باید نوع نصب و جریانی که از آن می گذرد را متمایز کنیم. در این راستا، تفاوت بین جریان تک فاز و جریان سه فاز در این است که جریان تک فاز از طریق یک خط منتقل می شود. علاوه بر این، از آنجایی که فقط یک فاز یا جریان متناوب وجود دارد، ولتاژ تغییر نمی کند.
موتورهای تک فاز زمانی استفاده می شوند که یک سیستم سه فاز در دسترس نیست (و یا برای توان محدود استفاده می شود) آنها معمولاً برای توان های کمتر از 2 کیلووات یا 3 کیلووات استفاده می شوند.
موتورهای سه فاز معمولاً کاربرد بیشتری در صنعت دارند، زیرا قدرت آنها بیش از 150٪ بیشتر از موتورهای تک فاز است و یک میدان مغناطیسی دوار سه فاز ایجاد می شود. در حالی که راه اندازی یک موتور تک فاز می تواند نویز داشته باشد و ارتعاش ایجاد کند، موتورهای سه فاز گران تر هستند، اما این ارتعاشات را ایجاد نمی کنند و نویز کمتری دارند.
سوالات متداول کاربران
انواع مختلفی از موتورهای تک فاز موجود است. آنها عبارتند از:
- موتورهای خازن دو سوپاپ
- موتورهای استارت خازن
- موتورهای خازن با تقسیم دائمی
- موتورهای فاز اسپلیت
- موتورهای روتور زخمی
- موتورهای قطب سایه دار
- اینکه کدام نوع موتور تک فاز
بهتر است به کاربرد شما بستگی دارد. به عنوان مثال، موتورهای استارت با خازن، گشتاور راه اندازی بالایی ایجاد می کنند و برای کاربردهایی که شامل بارهای سنگینی هستند که نیاز به استارت مکرر دارند، ایده آل هستند. از طرف دیگر، موتورهای قطب سایه دار در دستگاه هایی که به گشتاور راه اندازی کم نیاز دارند، بهترین عملکرد را دارند.
مزیت اصلی موتورهای تک فاز مصرف برق آنهاست. این موتورها نسبت به موتورهای سه فاز به توان کمتری برای عملکرد نیاز دارند.
موتورهای تک فاز معمولاً برای تجهیزاتی به کار می روند که به قدرت کمتر (10 اسب بخار یا کمتر) یا واحدهای کوچک نیاز دارند. آنها عمدتاً در تأسیسات مسکونی یا غیر صنعتی مانند خانه ها، ادارات و مشاغل کوچک استفاده می شوند. نمونه هایی از کاربردهای متداول عبارتند از تهویه مطبوع، کمپرسورها، سیستم های باز و بسته شدن درب، مته های کوچک، پنکه ها، پمپ ها و یخچال ها.
از اصلی ترین مزایای الکتروموتورهای سه فاز نسبت به انواع دیگر الکتروموتورها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آنها قدرتمندتر هستند (توجه داشته باشید: ظرفیت قدرت بیش از 150٪ بیشتر از یک موتور تک فاز است).
- آنها در انتقال حجم بالایی از برق در یک منطقه بزرگ کارآمدتر هستند و آنها را برای تاسیسات با نیاز برق بالا مقرون به صرفه تر می کند.
- عمر آنها بیشتر از موتورهای تک فاز است.
- برای کارکردن سر و صدای کمتری دارند.